Toscana: Ediția Revizuită | Un strugure și patru anotimpuri
"Vinul este poezie îmbuteliată."
Robert Louis Stevenson
Din nou la drum
Salutare! Bine ne-am regăsit! Ultima oară când am vorbit tocmai primisei în moștenire o vie dărăpănată prin partea rustică a Toscanei. Cum ești o persoană descurcăreață, ai zis că nu poți lăsa această ocazie să-ți scape printre degete și te-ai apucat să produci propriul vin.
Acum câteva săptămâni ți-am prezentat Viticultura: Ediția Revizuită | O recenzie demidulce, un board game tradus excelent în limba română de echipa de la Regatul Jocurilor, de unde ai învățat să plantezi viță-de-vie, să zdrobești struguri, să îți administrezi muncitorii, să primești vizitatori și să onorezi comenzi de vin de la noii tăi clienți. Împreună cu alți competitori (până la 6 persoane, cu tot cu tine), ați învățat foarte ușor și rapid cum stă treaba cu vinul. Și a fost bine. Iar în a șaptea zi v-ați odihnit.
Munca ta a dat roade, iar podgoria și crama au crescut, devenind mândria regiunii. Foarte curând, însă, s-a dus vestea despre tine și vinul tău și în regiunile vecine, și din ce în ce mai mulți oameni vor să-ți viziteze podgoria sau pur și simplu să bea din licoarea bahică produsă pe domeniile tale.
Toscana: Ediția Revizuită este o extensie pentru Viticultura: Ediția Revizuită, care te va ajuta să îți extinzi influența în celelalte regiuni ale Italiei și să îți îmbunătățești crama cu noi structuri și angajați. În caz că nu ai mai întâlnit termenul ăsta de extensie: pentru a putea juca Toscana, trebuie să ai deja în posesie Viticultura, deoarece o extensie de board game doar adaugă anumite aspecte la jocul de bază (în general).
Această extensie aduce pe masă 3 module ce pot fi adăugate în sesiunile tale de joc oricum dorești: fie unul, fie două, fie toate trei. Ele adaugă un plus de complexitate la jocul de bază, dar vei observa imediat că nu e nimic din ce nu poți duce. Ești gata să ne apucăm de treabă? Hai să vedem ce adaugă Toscana: Ediția Revizuită la toată experiența noastră oenologică.
Forfotă în patru anotimpuri
"Primăvara a venit și cu bucurie păsările o întâmpină cu cântecul fericit. Pârâurile murmurânde sunt alintate cu blândețe de briză. Furtunile, acești vestitori ai primăverii, vuiesc în timp ce își aruncă mantia întunecată peste cer. Apoi alunecă în tăcere, iar păsările își continuă voioase cântecele lor dulci."
[Sonet pentru Primăvara - Concert în Mi Major: Allegro (din suita Anotimpurile), de Antonio Vivaldi]
Prima mare modificare pe care Toscana o adaugă la joc este tabla de joc extinsă, care include acum toate cele patru anotimpuri. Lucru foarte imbucurător, deoarece dacă în Viticultura primăvara și toamna erau doar niște faze de joc abstracte în care doar vedeai ordinea de joc și, respectiv, mai atrăgeai la crama ta niște vizitatori de vară sau de iarnă, acum te poți bucura de întreaga suită, pentru că ele sunt niște momente concrete de pe parcursul anului, reprezentate în detaliu pe tabla de joc.
Primăvara este acum anotimpul în care te duci și faci rost de diverse soiuri de viță-de-vie (tragi cărți cu verde), în care oferi tururi vizitatorilor ca să mai obții niște bani, în care construiești structuri și în care te poți extinde în alte regiuni (o să revin asupra ultimelor două).
Vara îți permite să joci cărți de vizitatori de vară (cărțile cu galben, dacă îți aduci aminte), în care plantezi vița-de-vie, în care cumperi și vinzi un câmp de-al tău și în care poți face schimburi. Acest ultim spațiu îți permite să schimbi niște resurse (oricare două cărți de joc, 3 lire, 1 punct de victorie, 1 strugure) pe alte resurse (oricare două cărți de joc, 3 lire, 1 punct de victorie, 1 strugure). Asta e o veste foarte bună! Dacă te trezești că ai un pic cam prea multe cărți în mână pentru binele tău, le poți schimba cu ce altceva mai vrei.
Toamna o să poți să culegi roadele de peste an și să strângi noi comenzi de-ale clienților. Astfel, poți să tragi noi cărți de comenzi (cele mov), să recoltezi vița-de-vie de pe un câmp, să produci vin și să mai construiești niște structuri sau să mai oferi un tur vizitatorilor (podgoria ta în lumina aurie a dup-amiezii de toamnă le va tăia răsuflarea).
Iarna este momentul în care vizitatorii de iarnă (cărțile cu albastru) încep să-și facă treaba, muncitorii sunt instruiți, iar comenzile de vin sunt onorate. Și dacă se mai întâmplă să îți mai rămână niște sticle în plus prin pivniță, le poți da cadou de Crăciun separat; oamenii vor aprecia și îți vor da niște puncte de victorie.
Din punctul de vedere al plasării muncitorilor pe tabla de joc, totul decurge în principiu ca în Viticultura, doar că acum în loc să se împartă anul (runda) în două momente în care poți pune muncitorii, se împarte în patru. Astfel, primăvara fiecare jucător își pune pe rând un muncitor pe spațiile ce corespund anotimpului sau pot să nu pună nici unul și să spună "pas". Acest proces se repetă pentru cei care nu au zis pas, până când toți jucătorii și-au epuizat acțiunile. În acel moment se trece la următorul anotimp (în exemplul de față, vara). Iar acum trebuie să gândești și mai strategic: ai 4 muncitori, dar cum îi distribui? Pui unul pe primăvară, apoi 3 pe vară? Câte unul pe fiecare anotimp? Ține cont, însă, că odată pus pe tabla de joc, un muncitor nu mai poate fi recuperat până nu se termină anul.
Cine se scoală de dimineață, cucerește lumea
Dar tabla de joc mai are niște surprize pentru noi. În primul rând tabelul de trezire, în care vedeam care jucător se trezește cel dintâi și e primul la ales acțiuni a fost extins. La începutul primăverii alegi (la fel ca până acum) cam când vrei să te trezești și cam atât; diferența este că de acum încolo primești în fiecare an un bonus la începutul fiecărui anotimp în funcție de când am decis să mă trezesc.
De exemplu, dacă prefer să dorm mai mult (tot timpul, dragă cititor, tot timpul) și îmi plasez jetonul cu cocoș pe spațiul cu numărul 6, la începutul verii primesc un punct de victorie, la începutul toamnei primesc o carte de vizitator de iarnă, iar la începutul iernii pot să îmi maturez strugurii. Există vreo persoană căreia nu-i place să primească bonusuri?
Pe lângă asta, mai avem ceva drăguț. Toată vorbăraia aia cu extinsul influenței prin alte regiuni ale Italiei nu era în doru' lelii: oamenii chiar au auzit de tine, au încercat vinul tău și nu mai vor altceva! Astfel, în colțul din stânga-jos ai o mică hartă cu regiuni precum Siena, Grosseto, Arezzo sau Firenze, pe care le vei cuceri încet-încet.
Astfel, în tura ta în timpul verii și iernii ai niște acțiuni care îți permit să plasezi niște jetoane (sau să le muți, odată ce au fost deja plasate toate) în formă de stea pe această mică hartă, ca să îțî extinzi influența. Ca rezultat, de fiecare dată când primești o stea primești un bonus (și mai multe bonusuri?!), iar la sfârșitul jocului jucătorul care are cele mai multe stele pe o regiune, primește punctele de victorie notate în dreptul ei.
Da, da, acum ai și mai multe motive să te ciondănești cu rivalii, cu ceilalți jucători. Această mecanică de joc este numită area control și este în general un mod prin care se introduce un pic mai multă interacțiune între jucători. În general nu mă dau în vânt după ea, dar aici are un caracter organic și nu deranjează defel, fiind o sursă în plus de generat resurse și puncte de victorie.
Și e foarte bine că primești resurse și puncte de victorie din toate părțile din stânga și din dreapta, pentru că acum jocul se termină când o persoană ajunge prima la 25 de puncte (în loc de 20). În rest, finalul decurge la fel ca până acum.
Tâmplarul cel isteț
"Ai lucrat cu aceleași structuri de mulți ani de-acum. Astfel când un tâmplar local începe să prezinte unele idei noi, ești numai ochi și urechi. Este timpul să construiești o podgorie mai bună."
Fraza asta e copiată direct din manualul extensiei și rezumă perfect care e ideea cu al doilea modul. Poți construi în continuare bine-cunoscutele și importantele structuri precum turnul de irigație, spalierul, pivnița mică, pivnița mare etc, dar acum ai posibilitatea de a construi niște structuri mai bune, unice chiar.
Astfel, acum o să ai ocazia să primești în timpul jocului niște cărți portocalii care reprezintă fix aceste structuri noi. În momentul în care te duci pe un spațiu de pe tabla de joc pe care scrie construiește o structură, poți să faci una normală (ca până acum) sau să joci una dintre acele cărți portocalii.
Acestea vin pe o nouă tablă de joc personală adiacentă tablei de podgorie ce conține două locuri pentru două astfel de structuri. Ți-ai dat seama că o structură construită acum câteva ture este total inutilă? Nu-i problemă, ai pe noua tablă de joc personală un loc în care îți poți pune un muncitor (ca acțiune), ca să distrugi o structură și să scoți cartea de pe tabla de joc și să o decartezi.
Acum că ți-ai extins podgoria, ce structuri vrei să construiești? Poate o fabrică de etichete? Un apeduct? O terasă? Un depozit? Un siloz? Sau un tanc pentru fermentare. Tu alegi! Ce îmi place mult e că aceste structuri au efecte care fie se întâmplă în fiecare tură dacă îndeplinești anumite condiții, fie se întâmplă când plasezi un muncitor pe ele (ca acțiune), fiind, practic, un nou spațiu de acțiune care e valabil doar pentru tine.
Astfel, Terasa îți dă 2 Lire de fiecare dată când produci vin roze sau spumant, iar Silozul îți dă o carte de viță-de-vie la fiecare sfârșit de rună, în timp ce Pivnița de vin sau Punctul Comercial se activează doar când pui un muncitor pe ele. În cazul în care strâmbai din nas la diversitatea oferită de vizitatorii de vară și de iarnă, de tabelul de trezire sau harta de influență, acum ai și aceste structuri. Nu-ți ajunge? Mai avem!
Avem nevoie de întăriri!
Ultimul dintre cele trei module (nu și cel din urmă, însă) îți aduce la poarta cramei lucrători speciali. Aceștia sunt niște oameni cu...un set deosebit de talente, care vor lucra bucuroși pentru tine, atâta timp cât îi plătești cum se cuvine.
Astfel, la începutul jocului tragi la întâmplare două din cele 11 cărți de lucrători speciali și le pui lângă tabla de joc, iar pe fiecare pui câte un pion gri (unul înfățișează o femeie, altul un bărbat). Acești lucrători vor fi valabili pentru toți jucătorii pentru tot restul jocului.
Atunci când un jucător dorește să angajeze un lucrător special, trebuie să facă acțiunea de pe tabla de joc cu care instruiește muncitori noi, acesta poate plăti cu o liră în plus și să angajeze un muncitor special. Acesta ia un pion de lucrător special (femeie sau bărbat, un funcție de care dintre cele două cărți alese la începutul jocului vrea să le aleagă) în culoarea sa și gata, acum poate să îl folosească.
Iar lucrătorii ăștia speciali chiar sunt speciali, putând să te scoată de la ananghie de multe ori. Tot felul de personaje care mai de care mai neașteptate vin să dea o mână de ajutor la crama ta. Professore, de exemplu, îți permite (când îl plasezi undeva) să îți recuperezi un muncitor de pe tabla din anotimul curent. Urmarea? Poți să folosești din nou acel muncitor. Practic ai unul în plus. Dacă folosești un Politico, după ce îl pui pe tablă și obții bonusul acțiunii, poți să plătești o Liră și mai obții o dată bonusul respectiv. Se pare că până și Mafia e dornică să-ți dea o mână de ajutor: când plasezi un Mafioso pe un spațiu de acțiune fără bonus, poți realiza acțiunea din nou (după ce ai realizat-o). Iar acestora li se mai adaugă alte personaje colorate precum Povestitor, Hangiu, Oracol, Călător, Vagabond, ăă...Martir (?), Somelier și o grămadă alții.
În general, când există în joc acest modul, nu prea mă uit la el, preferând să mă axez pe alte strategii. Dar mă bucur foarte mult că există, pentru că poți face niște combinații de efecte (combo-uri) foarte interesante cu acești lucrători speciali și alte piese și acțiuni din joc. Astfel, aduce și mai multă variație în joc, care te ajută până la urmă să primești mult râvnitele puncte de victorie.
In vino veritas
La fel ca în Viticultura, cei de la Regatul Jocurilor au făcut o treabă excelentă cu traducerea în limba română (ca dovadă stau imaginile din această postare): regulile sunt ușor de parcurs, fără construcții lingvistice ciudate și la nealocul lor. Și mă bucur, pentru că astfel de jocuri simple, ușor de înțeles și care dau pe răscoale cu tematica, ar trebui să ajungă la un public cât mai larg. Chiar și cu Toscana, Viticultura rămâne un joc foarte ușor de înțeles și învățat, cu atât mai mult când e tradus în limba maternă. Dacă e să fie vreo greșeală în traducere, nu am observat-o, deci nu a fost destul de mare încât să afecteze învățatul sau jucatul jocului. Foarte ușor de parcurs, îmi place.
În afară de problema cu cărțile de joc pe care le-am semnalat și în recenzia de la Viticultura (sunt dintr-un material lucios, se pun toate amprentele pe ele și când le desfaci din țiplă, sunt lipite toate și trebuie să le dezlipești individual, aaaarrrghh!!!!), nu e nimic care să-mi displacă la joc. Componentele și ilustrațiile sunt la fel de calitative ca jocul de bază și se mulează perfect cu acesta.
Acuma...este extensia asta de tine? Nu e prea complexă? Dacă e să fiu sincer cu tine, prima oară când am jucat Viticultura, a fost cu tot cu Toscana și nu m-am simțit nici o clipă copleșit de opțiuni și de complexitate. Chiar și dacă fix ieri ai pus prima oară mâna pe primul tău board game, iar acela a fost Viticultura, îți va fi foarte ușor să înțelegi și să înveți Toscana; mai ales că aceste 3 module pot fi incluse pe rând, unul câte unul.
Nu știu să îți spun dacă este o extensie must-have, dar pot să-ți spun cu mâna pe inimă că acum că o am, nici nu mă gândesc să joc fără ea. Este foarte bună și îmi place foarte mult. Indiferent că ești veteran sau board gamer la început de drum (sau vrei să îl faci cuiva cadou), dacă ai deja Viticultura, Toscana adaugă un binevenit strat de complexitate și variație. E răcoritor ca un șpriț de vară. Ce zici? Mai servim un pahar?
"În această seară vinul mă-nvaţă-un sens mai pur:
Cu sânge cast, de roze, paharele ni-s pline,
Iar cupa-i modelată din închegat azur.
Şi noaptea-i pleoapa unei lăuntrice lumine…"Omar Khayyam
[Exemplarul de Toscana: Ediția Revizuită folosit pentru a scrie această recenzie
a fost oferit cu generozitate de Regatul Jocurilor.]